top of page

PROGRAM

Tor 6 feb
Fre 7 feb
Lör 8 feb
Sortera på datum
Sön 9 feb

DN:s kulturchef Björn Wiman om sin bok ”Sent på jorden”, 33 texter om klimatkrisen

6 februari 14.30-15.30
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Björn Wiman har länge varit mycket engagerad i frågan om klimatförändringarna. Hör honom samtala om sin viktiga bok.

Klimatkrisen är världens genom tiderna största nyhet. Det är en pågående händelse som knyter samman alla andra nyheter och som har potential att förändra hela den mänskliga civilisationen. Men den är också ett existentiellt hot som tvingar oss att möta några av de djupaste och svåraste frågorna om oss själva och vårt samhälle. Boken ”Sent på jorden” är full av allvar, handlingskraft och inspirerande hoppfullhet.

50 kr

"Joel och jag"

6 februari 15.00-15-45
Konsul Perssons Villa – Salongen
Följ med Joel Svensson och Christofer Malmström, två virtuosa musikaliska guider med helt olika perspektiv, på en tur i gitarrmusikens spännande värld.

Joel är en klassiskt skolad gitarrist, Christofer ser sig som en hårdrocksgitarrist full på överskottsenergi. Tillsammans skapar de ett möte där deras respektive stilar smälts samman på ett finurligt och underhållande sätt. Bland annat framförs Albeniz’s Asturias med specialskriven elgitarrstämma!

50 kr

Hon som kom före

6 februari 16.00-16-50
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Sångerskan och skådespelerskan Sanna Martin bjuder på en musikalisk föreställning om hennes tre stora förebilder, Margaretha Krook, Sonya Hedenbratt och Bette Midler.

”Förutom deras enorma karisma och artistiska bredd, finns det kring dessa tre kvinnor en gemensam nämnare, nämligen att mycket i deras liv och karriärer kretsade kring hur de ser ut. Utseendefixeringen och det den för med sig är en röd tråd i min föreställning.”

50 kr

Från förhistoriska hällristningar till mumier och sfinxar: arkeologiska upptäckter från egyptiska Gebel el-Silsila

6 februari 16.15-17.00
Konsul Perssons Villa – Salongen
Maria Nilsson är Fil.dr och forskare vid Lunds universitet och leder sedan 2012 de svenska arkeologiska utgrävningarna i egyptiska Gebel el-Silsila, en plats som omfattar över 10 000 års mänsklig aktivitet och spänner över 30 km2, och med en forskargrupp på närmare 100 personer.

Från mystiska förhistoriska hällristningar till faraoniska sfinxar, stenfamiljer och vattenfyllda gravar – de svenska arkeologiska utgrävningarna i egyptiska Gebel el-Silsila har resulterat i en rad banbrytande upptäckter som uppmärksammats i både svenska och internationella media, däribland National Geographic Channels ”Beskyddare av Egyptens skatter” med nya inspelningar i slutet av 2019. Maria Nilsson bjuder under KulturWKND på en liten inblick i det arkeologiska arbetet, hur det är att bada med de döda, och en sammanfattning av dolda skatter som nyligen grävts fram. Arrangeras i samarbete med ISIS, Sveriges Egyptologiska förening i Helsingborg

50 kr

Om betydelsen av ett landmärke

6 februari 17.15-18.00
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Antikvarien Pelle Johansson från Kulturmagasinet i Helsingborg berättar om Kärnan både som besöksmål och angelägen riksborg i propagandasyfte.

Att Kärnan användes under Skånska kriget som en plats för propaganda av Christian den V är bara en av de saker som Pelle Johansson kommer att berätta om. Följ med på en vindlande och brokig resa genom byggnadens spännande och emellanåt märkliga historia.

50 kr

Författaren PC Jersild om konsten att skriva romaner

6 februari 17.30-18.30
Konsul Perssons Villa – Salongen
Drömmer du om att skriva en egen bok? Möt PC Jersild som delar med sig av en rad konkreta skrivarråd

2019 kom PC Jersilds bok ”Skriv först. Fråga sen”, en handbok i vilken han samlat sina erfarenheter från ett långt författarliv. Hör honom berätta om sådant som Att börja, Att välja, Kreativitet, Dramaturgi, Genrer och Arbetsvanor. ”En text är nästan aldrig färdig efter första försöket; den måste helt enkelt få vara ofärdig. Annars har vi inget att prata om.” (fotograf: Sara Mac Key)

50 kr

Performancegruppen RuRa

6 februari 18.30-19.20
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Helsingborgspoeten Mikael Rudesjö och kompositören Mikael Rasmusson firar 30 år och bjuder på en mångfacetterad föreställning med musik och poesi

RuRas signum är att smälta samman pianomusik med poesirecitation. Föreställningen framförs som en trilogi på temat frigörelse: Fri träl (individens frigörelse), Svart makt (folkets frigörelse) och Skymningsljus (jordens frigörelse).

50 kr

Att popularisera vetenskap

6 februari 19.00-19.50
Konsul Perssons Villa – Salongen
Möt Calle Elfström, reporter på SVT Nyheter som bevakat miljö- och klimatfrågor under 20 år för Rapport och Aktuellt.

Calle Elfström har under flera decennier bevakat miljö- och klimatfrågor vid SVT. Aldrig tidigare har det varit viktigare att nå ut med kunskap om vad det är som händer med vårt klimat. Vilka är de största utmaningarna för en nyhetsreporter som vill skapa engagemang för klimatfrågorna?

50 kr

Samer - Konsert med Helsingborgs Symfoniorkester

6 februari 19.00-21.00
Helsingborgs Konserthus
Missa inte en av vinterns stora kulturhändelser när Helsingborgs Symfoniorkester på samernas nationaldag presenterar Aednan, ett helt nyskrivet orkesterverk av Andrea Tarrodi efter Linnea Axelssons Augustpris-belönade diktepos med samma namn.

Kvällens konsert dirigeras av Rolf Gupta, och förutom HSO, medverkar Göteborgs Symfonikers Vokalensemble, Maxida Märak, jojk och Ellen Nisbeth, viola. Kvällen inleds med Mouhta av Nils Henrik Asheim som vann Nordiska Rådets musikpris, en tonsättning av 18 samiska ord för snö.

315 kr

Ute ur leken - Om Shakespeares d(r)amer med 123 Schtunk!

6 februari 19.30-20.40
Helsingborgs Konserthus
Speciellt för KulturWKND 2020 är ”Ute ur leken - Om Shakespeares d(r)amer!” tillbaka på 1 2 3 Schtunks repertoar!

År 2008 och 2009 åkte 1 2 3 Schtunk land och rike runt med föreställningen för att undersöka, utröna och eventuellt hylla William Shakespeares storhet. Men kanske framförallt för att undersöka de kvinnor som fanns runt den store barden. Döttrar, älskarinnor, en mamma, en fru och inte minst en mängd rollkaraktärer. Vilka var de? Och hur hade det varit om dessa kvinnor levt idag? Frågorna är mer aktuella än någonsin i denna sanslöst roliga och musikkryddade föreställning i regi av Lasse Beischer och med Bortas Josefine Andersson och Dick Karlsson på scenen.

50 kr

Konsert med Filip Jers och Emil Ernebro

6 februari 20.00-20.50
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Upplev de internationellt etablerade musikerna Filip Jers på munspel och gitarristen Emil Ernebro!

Efter deras examen på Kungliga Musikhögskolan har de spelat tillsammans och turnerat med musiker från hela världen. Filip har medverkat på drygt 30 inspelningar med andra artister och Emil har spelat med storheter som Eric Bibb, Tommy Emmanuel och George Wadenius. Arrangeras i samarbete med Jazz i Helsingborg. (Fotograf: Jonas Eklöf)

50 kr

Kalle Lind om sin stora Hasse Alfredson-biografi

6 februari 20.15-21.15
Konsul Perssons Villa – Salongen
”Hasse Alfredson : en sån där farbror som ritar och berättar” är titeln på Kalle Linds hyllade biografi om en av Sveriges största kulturikoner som växte upp i Helsingborg.

Kalle Lind har i radio, tv och framför allt genom podden ”Snedtänkt” granskat stort, smått och jättelitet i den svenska underhållningens historia. Nu har han tagit sig an en av de allra största och skildrar Hasse Alfredsons resa från barndomen i Helsingborg, via spexande i Lund, anställning på Radiotjänst till samarbetet med Tage och skapandet av AB Svenska Ord. Genom revyer, filmer, böcker, upptåg och allehanda muntrationer som kom att inreda folkhemmet med färg och humor. Men här tecknas också en annan bild, den av en man som inte alltid litade på sin egen förmåga att vara enastående underhållande. En som aldrig blev nostalgisk över sina egna bedrifter, men väl över de människor han förlorat. (Fotograf: Nils Lind)

50 kr

"Driving Miles"

7 feb 21.15-22.30
Konsul Perssons Villa – Salongen
Guldbaggebelönade skådespelaren Michael Segerström i Henning Mankells monolog om den norske skrothandlaren som möter Miles Davis och hans musik.

I regi av Eyvind Andersen och med Felix Tani på piano, gestaltar Michael Segerström den norske skrothandlaren Steinar vars gode vän taxichauffören Svein-Åge blev bekant med den legendariske jazzmusikern Miles Davis. ”Driving Miles” är en pjäs om två personer från helt skilda världar och om en människas möte med Miles Davis musik.

50 kr

Konsert med Kate Hearne

7 februari 15.00-15-50
Konsul Perssons Villa – Salongen
Irländska virtuosen Kate Hearne spelar och berättar om blockflöjtens fascinerande väg genom musikhistorien, från medeltiden till i dag.

En del som hör ordet ”blockflöjt” reagerar kanske med en rysning, för att man upplevt den tid då alla som började musikskolan tvingades börja med just blockflöjt. Först efter något år fick man sedan börja med ett ”riktigt” instrument. Andra kanske ryser vid minnet av någon mindre lyckad uppspelning av en nybörjartrio blockflöjtister, kanske rentav spelande ”Ring, Ring” i ett ännu mindre lyckat arrangemang för instrumentet. Då är det svårt att tro på att blockflöjten varit - och är - ett av de viktigaste instrumenten under musikhistorien, såväl som soloinstrument som orkesterinstrument. Blockflöjtskulturens virtuoseri lade grunden för de kommande nyare blåsinstrumentens tekniker och satte i många stycken ribban för vad som var möjligt att spela. Få vet kanske att det än i dag är så att blockflöjten älskas också av de nu levande kompositörerna, och att det komponeras en imponerande mängd nya verk för blockflöjten i olika kombinationer varje år. ”Musikens glömda frontfigur i helfigur” är alltså konserten för dig som ännu inte vet att du älskar blockflöjt, liksom för dig som redan sett blockflöjts-ljuset!

50 kr

***Inställt***Möt Augustprisbelönade författaren Linnea Axelsson i ett samtal om hennes epos Aednan

7 februari 15.00-15.50
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
2018 tilldelades Linnea Axelsson det skönlitterära Augustpriset för sin bok Aednan. Under KulturWKND uruppförs på Helsingborgs Konserthus ett helt nyskrivet orkesterverk av Andrea Tarrodi som är baserat på dikteposet Aednan

Ordet Aednan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik. Det är en släkthistoria om hur samisk kultur suddats ut av den svenska, om hur övergrepp har begåtts, huvuden mätts och hela språk utplånats i civilisationens namn. Samtalet leds av Fredrik Österling, chef för Helsingborgs symfoniorkester, och även han med samiska rötter. (fotograf: Sara Mac Key) OBS: Evenemang Inställt! Tyvärr har vi tvingats ställa in samtalet. För återköp av din biljett ber vid dig kontakta Biljettkontoret på telefon 0771-45 46 00.

50 kr (Inställt)

Biblioteken - demokratins skattkammare

7 februari 16.00-17.00
Helsingborgs stadsbibliotek
Välkomna till ett samtal mellan riksbibliotekarie Karin Grönvall, regionbibliotekarie Maria Tsakiris och stadsbibliotekarie Catharina Isberg kring nationell och global biblioteksstrategi, bibliotekens olika arenor samt bibliotekens roll i samtid och framtid.

Biblioteken finns till för alla, och ska utvecklas i takt med staden och dess invånare. När samtiden förändras behöver biblioteken förändras med den. Ett decennium av biblioteksutveckling har passerat, och ett nytt ligger framför oss. Vad blir bibliotekens roll i samhället om 5-10 år, och vad finns det för utmaningar och möjligheter på vägen? Karin Grönvall är riksbibliotekarie och chef för Kungliga biblioteket i Stockholm sedan augusti 2019. Maria Tsakiris, enhetschef kultur och samhälle samt biträdande förvaltningschef på Region Skånes kulturförvaltning, tillträdde tjänsten 2016 och ansvarar bland annat för utvecklingen av den regionala biblioteksverksamheten. Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg sedan 2013, är aktiv både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt, och sitter sedan 2019 i styrelsen för IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions). Tillsammans ger de en dynamisk och mångfacetterad bild av biblioteken som en betydande del av det nutida, och i synnerhet framtida demokratiska samhället. Samtalet leds av Alexander Bergdahl.

Gratis (Fri entré men biljett krävs)

"Hur svårt ska det vara?” Om kvinnorna som musikhistorien glömde.

7 februari 16.10-17.00
Konsul Perssons Villa – Salongen
Att det sällan spelas klassisk musik av kvinnliga tonsättare i konserthusen världen över måste väl ändå bero på att de är så få? Eller?

Musikjournalisten och kritikern Hanna Höglund berättar om kvinnliga kompositörers hemliga rum i musikhistoriens åsiktskorridorer. Lär känna musik du inte visste fanns och få svar på frågan varför det fortfarande är så laddat att spela verk skrivna av kvinnor.

50 kr

Historiespelarna

7 februari 16.20-17.10
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
En musikresa genom olika tidsepoker

Violinisten Karolina Weber Ekdahl och cembalisten Björn Gäfvert spelar musik av några av barockens stora mästare. De levde ungefär samtidigt men i olika länder och med olika musikalisk bakgrund. Några av dem kände varandra, andra inte. Vem influerande egentligen vem? Upplev franska danser, italienskt virtuoseri och tysk spelmansglädje. Bli bekant med Ludvig XIV:s favoritkompositör Élisabeth Jacquet de La Guerre och prästen Francesco Antonio Bonporti, men lyssna också till bekant musik av Johann Sebastian Bach och Georg Philipp Telemann. Konserten arrangeras i samarbete med Helsingborgs Kammarmusikförening.

60 kr

"Snubbarna som snubblade in i Shakespeares fantastiska värld!"

7 februari 17-30-18.20
Konsul Perssons Villa – Salongen
Möt Thomas Segerström och Göran Everdahl i ett personligt samtal mellan två fantaster: en shakespearenörd och en skådespelare och regissör.

Med humor och stor kunskap ifrågasätter Thomas och Göran varandras uppfattningar och tolkningar av Shakespeare och hans verk. Vem var egentligen Shakespeare? Var han Edward De Vere, Earl av Oxford eller Barden från Stratford? Thomas är övertygad om att han var Edward, Göran är lika övertygad om att han var Barden. Med gestaltande inslag lyfter de fram Shakespeares humor, hur han granskade makten och vilka kopplingar som är möjliga att göra till vår samtid. De samtalar kring hans kvinnobilder och de avslöjar några dråpliga bakom-kulissen-situationer från tiden på Roma-teatern på Gotland. Till exempel när skådespelaren Allan Svensson spelade Jago i Othello och blir förbannad på publiken som skrattar. Efter sortin skriker han så att det hörs i hela salongen: "Detta är för helvete en tragedi. Vad fan flabbar de dumma jävlarna åt".

50 kr

Konsert med Annasara Lundgren

7 februari 17.40-18.30
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Impressionistisk kammarpop med två fioler, cello, piano och sång

Annasara Lundgren är från början utbildad violinist och har bland annat synts under flera år som musiker i Helsingborgs symfoniorkester. På senare tid har hon fokuserat mer på sitt eget komponerande och då främst för piano och sång. Det har bland annat resulterat i tre EP-skivor och en barnskiva. Hon är nu aktuell med sitt första fullängdsalbum som planeras komma under våren 2020. Till konserten under KulturWKND har hon med sig Stina Jansson, violin, Caroline Karpinska, violin och Gerda Holmquist, cello.

50 kr

Möt Anna Fock i ett samtal med Gunnar Bergdahl om hennes August-nominerade bok Väderfenomen

7 februari 18.00-19.00
Röda Kvarn
I södra Uralbergen ligger det lilla samhället Kysjtym, alldeles intill Majak, en topphemlig anläggning som på 1950-talet var den sovjetiska atombombens vagga. 1957 inträffade där en olycka med katastrofala följder för befolkningen som var bosatt i området. Inte förrän 1989 tillkännagavs olyckan av Sovjetunionen. Med utgångspunkt i den så kallade "Kysjtym-olyckan" har Anna Fock skrivit sin August-nominerade roman Väderfenomen. Möt henne i ett samtal med kulturjournalisten Gunnar Bergdahl.

År 2002 fick Gunnar Bergdahl en Guldbagge för sin dokumentärfilm Ljudmilas röst, en gripande skildring av ukrainskan Ljudmila Ignatenkos liv. 1986 var hon 23 år gammal, gravid i femte månaden och lyckligt gift med sin man Vasilij som arbetade som brandman. De bodde i staden Pripyat belägen intill kärnkraftverket Tjernobyl. När Tjernobylolyckan inträffade blev Vasilij ditkallad för att släcka bränder. Några veckor senare avled han efter att ha blivit utsatt för radioaktiv strålning. Det finns ett skrämmande tema i både Bergdals film och Anna Focks verklighetsbaserade roman; mörkläggning. I anslutning till samtalet visas också Bergdahls film.

50 kr

Gränslös kultur

7 februari 18.30-20.30
Helsingborgs Konserthus
Tolv olika kulturföreningar från Helsingborg bjuder på en helkväll med körsång, dans, poesi, klassisk musik, arabisk musik och musik från Balkan!

I ett unikt samarbete under KulturWKND arrangeras två kvällar på Konserthuset på temat "Gränslös kultur". Här möts klassisk indisk dans, tango och svensk folkdans, poesi på svenska, engelska och farsi och mängder av sång och musik från världens olika hörn. "Gränslös kultur" arrangeras av Tonicaorkestern, Visans vänner i Helsingborg, Humanistiska förbundet i Hälsingborg och Inva-sam i samarbete med de olika medverkande föreningarna.

50 kr

Historiespelarna

7 februari 18.50-19.40
Konsul Perssons Villa – Salongen
En musikresa genom olika tidsepoker

Violinisten Karolina Weber Ekdahl och cembalisten Björn Gäfvert spelar musik av några av barockens stora mästare. De levde ungefär samtidigt men i olika länder och med olika musikalisk bakgrund. Några av dem kände varandra, andra inte. Vem influerande egentligen vem? Upplev franska danser, italienskt virtuoseri och tysk spelmansglädje. Bli bekant med Ludvig XIV:s favoritkompositör Élisabeth Jacquet de La Guerre och prästen Francesco Antonio Bonporti, men lyssna också till bekant musik av Johann Sebastian Bach och Georg Philipp Telemann. Konserten arrangeras i samarbete med Helsingborgs Kammarmusikförening.

60 kr

Augustnominerade poeten Olivia Bergdahl

7 februari 19.00-19.45
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Olivia Bergdahls sonettkrans ”Barnet” nominerades till Augustpriset 2019. Möt poeten som redan som tonåring blev svensk mästare i Poetry slam.

Efter debuten 2007 med diktsamlingen ”Demo” har Olivia Bergdahl blivit fyra i VM i Poetry Slam, givit ut den kritikerhyllade romanen ”Efter Ekot”, skrivit krönikor i Göteborgs Posten, fått Sveriges Radios novellpris och framför allt turnerat, turnerat, turnerat i Sverige, Norden, Europa och USA. Men vad är då en sonettkrans? En sonettkrans består av femton sonetter där varje sonett inleds med samma rad som den föregående avslutas med. Den femtonde, mästarsonetten, består av de första raderna i de fjorton föregående. (Fotograf: Nadim Elazzeh)

50 kr

Anna-Karin Palm om sin Selma Lagerlöf-biografi ”Jag vill sätta världen i rörelse”

7 februari 20.00-20.50
Konsul Perssons Villa – Salongen
Möt Augustprisnominerade Anna-Karin Palm som berättar om Selma Lagerlöf, folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad, en kvinna som än i dag förmår sätta världen i rörelse.

Bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner. Anna-Karin Palm ser Lagerlöfs idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen. (fotograf: Ewa Stackelberg)

50 kr

Vildgässens rop - konsert med Ole Kristian Andersen och Nils Tykesson

7 februari 20.15-21.15
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Omgivna av poesins djur och natur, en improviserande konsert med trombon, orgel och diverse grunkor.

Det är något mystiskt med musik. När och var finns den? Finns noterad musik, som kan framföras flera gånger, mer än improviserad musik, som föds i stunden? Musik behöver både tid och rum för att låta. Ett rum där ljudvågorna kan fortplantas. Tid för att bilda ett sammanhang mellan tonerna. Så finns musiken kvar när den tystnat? Genom åren har Andersen och Tykesson bjudit på happenings, vilda och milda improvisationer, respektfullt respektlösa tolkningar av klassiker. Stilrena framföranden av jättegammal musik, laddade uruppföranden av sprillans nya kompositioner. Riktigt säker på vad som händer kan ingen vara!

50 kr

Hur mår egentligen den svenska skolan?

8 februari 10.30-11.30
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
2018 tilldelades journalisten och författaren Emma Leijnse Publicistklubbens pris Guldpennan för "sin initierade skildring av en av vår tids största samhällsförändringar i Sverige". Och när hon 2019 debuterade som värd för Sommar i P1, var det återigen utmaningarna för den svenska skolan som stod i centrum.

I sitt sommarprogram konstaterade Emma Leijnse att ”många av vår tids brännande politiska frågor - gängkriminalitet, otrygghet, psykisk ohälsa, utanförskap, extremism och växande antidemokratiska krafter – har en stark koppling till att misslyckas i skolan”. Hör henne samtala med läraren och filosofen Martin Severinsson om sitt arbete på Sydsvenska Dagbladet som en av landets mest profilerade och kunniga skol- och utbildningsreportrar.

50 kr

Allt jag förlorade genom att vinna

8 februari 10.45-11.35
Konsul Perssons Villa – Salongen
Idrott på toppnivå skänker glädje till miljontals fans och drömmar till våra barn. Men det är också en värld av kvävande normer och förbjudna känslor. I Allt jag förlorade genom att vinna skildrar Albin Tingsvall elitidrottens dolda rum. Samtalet leds av Aftonbladet-journalisten Johan Flinck.

”Jag var 25 år och världen låg för mina fötter. Jag hade vunnit SM-guld, spelat Champions League, fått proffsanbud från de bästa ligorna i Europa och precis blivit uttagen till EM med landslaget. Då bestämde jag mig för att det fick vara nog.” Albin Tingsvall är i dag 30 år och legitimerad psykolog. Med sin öppna berättelse från handbollens högsta höjder och sin djupa kunskap om elitidrottens psykologi har han skapat en av årets mest tänkvärda böcker.

50 kr

Finlandssvensk poesi i går och i dag

8 februari 11.40-12.30
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Den finlandssvenska poesin glöms ofta bort när vi talar om svensk poesi. Vi borde säga svenskspråkig och skulle då kanske bättre komma ihåg vad som skrivits i svensktalande Finland. Följ med författaren, översättaren och bokförläggaren Jonas Ellerström på en lärorik och underhållande vandring genom det finlandssvenska poesilandskapet.

Den poetiska traditionen i svensktalande Finland har berikat inte bara svensk utan nordisk dikt som helhet med spännande influenser från tysk och rysk modernism. Den moderna svenskspråkiga poesin föddes ju i praktiken i och med Edith Södergran, fortfarande en av de mest lästa och älskade poeterna på svenska och även översatt till mängder av andra språk. Jonas Ellerström sätter in såväl 1900-talets finlandssvenska poesi i ett större sammanhang som tittar på vad som skrivits under 2000-talet i Svenskfinland, hur det förhåller sig till rikssvensk poesi och vari det finlandssvenska poesiklimatets egenart består. Arrangeras i samarbete med Föreningen Norden i Helsingborg.

50 kr

Att regissera teater

8 februari 11.50-12-40
Konsul Perssons Villa – Salongen
Teaterlektor Rikard Loman samtalar med två regissörer som gått i bräschen för en ny utveckling inom teaterkonsten, teaterchefen Kajsa Giertz på Helsingborgs stadsteater och Erik Holmström, Malmö Dockteater.

Det verkar bli mer och mer relevant att beskriva dagens teater som scenkonst; den drar mot performance, blandar konstformer och medier, ersätter skådespelare med dansare eller dockor och låter publiken skapa dramat eller scenkonstverket. Utvecklingen påverkar även den traditionella regissörsrollen. Och vad tycker egentligen publiken?

50 kr

Vad händer med konsten och museerna när dess finansiering alltmer sker i auktoritära stater?

8 februari 12.45-13.35
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Helsingborgsbaserade Martin Schibli är konstvetare och internationellt verksam utställningscurator. Under KulturWKND sätter han ljuset på förskjutningar inom den internationella konstvärlden som få är medvetna om.

Konsthistorien, museerna och arkitekturen speglar i stora drag de politiska och ekonomiska maktbalanserna i historien. Från 1800-talet har den ofta sammanfallit med den demokratiska utvecklingen. I dag tenderar de gamla demokratierna att alltmer frysa eller minska bidrag till kulturen och museer. Sedan flera år pågår en förskjutning globalt när det gäller finansieringen av kulturen och museer. Vad händer med kulturen och museerna när de i allt högre grad finansieras av i dag repressiva och auktoritära stater? Eller är kultursatsningarna ett led i en större förändring inom dessa stater att bli mer demokratiska? Var kommer den framtida konst- och kulturhistorien att skrivas? Vilka blir konsekvenserna för Sverige?

50 kr

Gott om tid

8 februari 13.00-13-50
Konsul Perssons Villa – Salongen
Tjugo år har gått sedan Bodil Jönssons bok Tio tankar om tid utkom första gången. Resten är historia, 650 000 exemplar senare. Få böcker har påverkat vår uppfattning om tid som denna lilla bok.

Bodil Jönsson, minst lika älskad idag som hon var för tjugo år sedan, fortsätter att tänka kring tid och hur vi förhåller oss till den. Idag är vi lika förvirrade som någonsin, men skillnaden är att vi har gett upp. Numera uppfattar vi stress som något helt naturligt. Alla har alltid ont om tid. Så är det bara, basta. Men Bodil Jönsson vill inte acceptera en sådan inställning. Under KulturWKND bjuder hon på nya reflektioner. (Fotograf: Johan Nilsson, TT)

50 kr

Hur hotad är egentligen den fria journalistiken?

8 februari 14.00-15.30
Helsingborgs stadsbibliotek
KulturWKND gästas av den legendariske chefredaktören för den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza, Adam Michnik, som tillsammans med chefredaktören för Helsingborgs Dagblad, Jonas Kanje, Expressens Kulturchef Karin Olsson och journalisten Michael Winiarski från Dagens Nyheter samtalar om hoten mot det fria ordet i Europa och i Sverige. Samtalet modereras av journalisten Gabriel Stille.

"Democracy dies in Darkness" är The Washington Posts devis som används sedan 2016 då Donald Trump vann presidentvalet. "Fake news" och "alternativa fakta" är begrepp de flesta har hört sedan USA:s president förklarat öppet krig mot den fria pressen. Även i Europa hårdnar klimatet för journalister som värnar det fria ordet. Chefredaktören Adam Michnik vet vad det innebär när statsmakten försöker begränsa möjligheterna för redaktionell bevakning och granskning. Men hur ser utvecklingen ut i Sverige? Inte kan väl det fria ordet vara hotat? Missa inte detta brännande aktuella samtal!

Gratis (Fri entré men biljett krävs)

Hur följer man sina anors fotspår?

8 februari 14.00-15.30
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Linda Kvist berättar om en 90-årig släkthistoria som visade sig vara påhittad och ge tips om hur man själv kan komma igång med att göra egen släktresa.

När man följer sina anors fotspår lär man sig mer om de som kom innan oss och är anledningen till att vi finns idag. Som släktforskare reser man i både tid och rum. Man letar i gamla dokument och handlingar efter spår släktingarna lämnat och som finns bevarade för eftervärlden. Bit för bit försöker man pussla ihop allt till ett släktträd och samtidigt ta del av spännande levnadshistorier och öden. Tack vare den senaste tekniken kan vi numera dessutom hitta information om vårt ursprung i våra egna celler. Linda Kvist är född och uppvuxen i Helsingborg och har jobbat med IT över 20 år. 2007 började hon släktforska och numera driver hon ett företag där hon hjälper personer att söka sina rötter.

50 kr

Hur ser framtiden ut för Public Service?

8 februari 14.10-15.00
Konsul Perssons Villa – Salongen
Möt Sveriges Televisions programdirektör Jan Helin i ett samtal om utmaningarna för Public Service.

2016 lämnade Jan Helin sin tjänst som chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet för att tillträda som programdirektör på Sveriges Television. Helins uppdrag på SVT är att driva på digitaliseringen och stärka SVT:s position i det nya medielandskapet. Men det är inte bara medielandskapet som förändras, det gör även det politiska landskapet. Vad får det för konsekvenser när Public Service börjar ifrågasättas i svensk riksdag? Samtalet leds av Anneli Sjöborg.

50 kr

Hovjuvelerarens barn: en berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer

8 februari 15.20-16.10
Konsul Perssons Villa – Salongen
Kulturjournalisten och radioprofilen Gunnar Bolins bok Hovjuvelerarens barn har blivit en stor framgång. Hör honom berätta om sin släkts kosmopolitiska historia under några decennier av nittonhundratalet.

I Småryd utanför Båstad står sommarvillan ännu kvar. Den som den ryske tsarens hovjuvelerare, Wilhelm Bolin lät bygga 1903, och som blev en viktig samlingspunkt för släkten under de båda världskrigen. I en sekretär finns mängder av brev bevarade - från släktingar och vänner. Brev som vittnar om levnadsöden i skuggan av 1900-talets stora politiska händelser. (fotograf: Fredrik Hjerling)

50 kr

Grävande journalistik – hur går det till?

8 februari 16.00-17.30
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Mattias Göransson, chefredaktör för tidskriften Filter och Emma Johansson, grävreporter på Helsingborgs Dagblad, berättar om utmaningarna med den undersökande, grävande journalistiken.

Grävande journalistik handlar om mer än bara rapportera om händelser. Det är en typ av journalistik som syftar till att avslöja förhållanden som kan vara svåra och tidskrävande att få fram information om. Ofta handlar det även om uppgifter som någon har ett intresse av att allmänheten inte ska få kännedom om. Mattias Göransson, chefredaktör för tidskriften Filter och Emma Johansson, grävreporter på Helsingborgs Dagblad, berättar om utmaningarna med den undersökande, grävande journalistiken.

50 kr

Mazguf ensemble: ”Baghdad Sessions@Konsul Perssons Villa”

8 februari 16.40-17.40
Konsul Perssons Villa – Salongen
Konsert med Mazguf ensemble, ett skånebaserat musikkollektiv med intresse för och kunskap om arabisk musik.

”Baghdad Sessions” är en konsertserie för arabisk musik. När nu Mazguf ensemble kommer till Konsul Perssons Villa, är det med Yahia Alnajem (sång, oud, percussion), Emma Lundbeck (bas), Nabil Kassis (qanoun) och Pär Moberg (saxofon). De bjuder på ett härligt och blandat program med arabisk musik av olika slag.

50 kr

Djävla karl!

8 februari 18.00-18.45
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
En föreställning om August Strindberg med skådespelaren Lars Wiik och musikern Börje Wessman.

Vi får möta August i text och sång. Han berättar om sitt liv, sitt författarskap,och sina äktenskap. Bär han på gamla manliga attityder eller liknar han en modern kulturman? Manus till föreställningen är skrivet av Agneta Elers-Jarleman och musiken komponerad av Gunnar Edander. Samtliga sångtexter av August Strindberg.

50 kr

Guldbaggebelönade journalisten, manusförfattaren och regissören Jane Magnusson i ett samtal om två av hennes dokumentärfilmer med helsingborgsanknytning.

8 februari 18.00-19.00
Röda Kvarn
Under KulturWKND visas på Röda Kvarn Jane Magnussons uppmärksammade och prisbelönta dokumentär om Ingmar Bergman som 1944-1946 var chef för Helsingborgs stadsteater. Möt regissören själv i ett samtal med Johan Malmberg, kulturredaktör på Helsingborgs Dagblad.

”Bergman – ett år, ett liv” från 2018 och ”Hasse&Tage – en kärlekshistoria” från 2019 är två uppmärksammade dokumentärfilmer i regi av Jane Magnusson. I fokus för båda filmerna står två av Sveriges största kulturikoner med stark koppling till Helsingborg, Ingmar Bergman och Hasse Alfredson. Vilken betydelse har de haft för vår stad, och kan man se återspeglingar av Helsingborg i deras filmer och böcker?

50 kr

Historiska hästar

8 februari 18.10-19.00
Konsul Perssons Villa – Salongen
Journalisten Anders Frelin har skrivit den omtalade boken om hästens roll genom mänsklighetens historia. Den har räddat soldater och avgjort krig, höjt moralen hos folk och skapat uppror.

I boken Historiska hästar skildras tolv hästars spännande livsöden. Men de här berättelserna lär oss samtidigt om vår egen samtid, om världspolitiken och om människans historia. Hästar har även som litterära gestalter haft påverkan på nutida generationer. Tusentals och åter tusentals pojkars och framförallt flickors liv har formats av Black Beauty. Och är det sant att den romerske kejsaren Caligula ville utse sin häst Incitatus till konsul? Samtalet leds av Mats Hallberg. (fotograf: Bea Rydberg)

50 kr

Gränslös kultur

8 februari 18.30-20.30
Helsingborgs Konserthus
Tolv olika kulturföreningar från Helsingborg bjuder på en helkväll med körsång, dans, poesi, klassisk musik, arabisk musik och musik från Balkan!

I ett unikt samarbete under KulturWKND arrangeras två kvällar på Konserthuset på temat "Gränslös kultur". Här möts klassisk indisk dans, tango och svensk folkdans, poesi på svenska, engelska och farsi och mängder av sång och musik från världens olika hörn. "Gränslös kultur" arrangeras av Tonicaorkestern, Visans vänner i Helsingborg, Humanistiska förbundet i Hälsingborg och Inva-sam i samarbete med de olika medverkande föreningarna.

50 kr

Ledamoten i Svenska Akademien Tua Forsström om sitt författarskap

8 februari 19.00-19.50
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Möt den finlandssvenska författaren och nyblivna ledamoten i Svenska Akademien Tua Forsström i ett samtal med Ida Ölmedal, Kulturchef på Sydsvenska Dagbladet.

Tua Forsström är främst känd som lyriker, men hon har även skrivit dramatik, operalibretto, ett rekviem och texter för ett oratorium. Hon har varit stilbildande inom nordisk lyrik och har tilldelats en mängd litteraturpriser. Tua Forsströms författarskap är översatt till ett trettiotal spårk och 2019 blev hon som första finlandssvenska författare invald i Svenska Akademien. (fotograf: Niklas Sandström)

50 kr

Vad händer med den fängslade Dawit Isaak?

8 februari 19.20-20.10
Konsul Perssons Villa – Salongen
Journalisten och författaren Martin Schibbye har i sin bok ”Jakten på Dawit” enligt Dagens Nyheter skrivit ”den hittills mest mångfasetterade och verkligt fördjupande bilden av de många årens fångenskap”. Hör Martin berätta om vad som görs och vad som händer bakom kulisserna för att få Dawit frisläppt efter 17 års fångenskap i Eritrea.

Martin Schibbye satt själv fängslad under 438 dagar i Etiopien efter att ha gripits under en reportageresa. Hans bok om den händelsen, 438 dagar, nominerades till Augustpriset och filmatiserades under 2019 med Gustaf Skarsgård i rollen som Martin. Nu har Martin Schibbye lyckats ta sig in i det hemlighetsfulla landet Eritrea och där träffat männen som har nyckeln till Dawit Isaaks cell. Han har även träffat Dawits cellkamrat och längs vägen har han fått en allt tydligare bild av människan Dawit men också av de krafter som styr hans öde.

50 kr

Kulturens roll i en sönderfallande demokrati - en kortföreläsning med Stina Oscarson

8 februari 19.30-20.15
Röda Kvarn
Kulturens roll i en söderfallande demokrati eller nyttan av ett fågelbo med blommande fingrar

Stina Oscarson är dramatiker, regissör och fri skribent och denna kortföreläsning är ett brinnande aktuellt svar på frågan varför vi ska satsa på konst när världen ser ut som den gör.

Gratis (Fri entré men biljett krävs)

***Inställt***Ormbunken – från dinosaurieföda till het trädgårdstrend

8 februari 20.10-21.00
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Anton Sundin har skrivit en fantastiskt intressant och inspirerande bok om ormbunkens historia med roligt och nyttigt vetande för både trädgårdsentusiaster och designintresserade.

I skuggan under stora ormbunkar vilade dinosaurierna redan för miljontals år sedan. Dinosaurierna är utdöda men ormbunkarna lever vidare. Vi njuter av dem i skogen, i trädgården och som krukväxter. Ormbunkarnas vackra former och varierande färgprakt har alltid inspirerat heminredning och design. Vi möter den i vardagen som mönster på tyger, porslin och möbler. Författaren Anton Sundin berättar också om The fern craze, ormbunksgalenskap. Samtalet leds av Maria Axelsson. OBS: Inställt! Tyvärr har vi tvingats ställa in den programpunkten. För återköp av din biljett ber vid dig kontakta Biljettkontoret på telefon 0771-45 46 00.

50 kr (Inställt)

Konsert med Blagoj Lamnjov

8 februari 21.00-22.00
Konsul Perssons Villa – Salongen
Blagoj är en mångsidig klassisk klarinettist utbildad i Sverige, USA och Makedonien. Sin första turné som musiker gjorde han redan som 13-åring och sedan dess har han spelat i halva Europa, Kina, Japan, USA och Canada. I Sverige har han gjort över 200 föreställningar på Malmö Operan och undervisat på Lunds Universitet och Göteborgs Universitet.

Just nu jobbar han på Stockholms Stadsteater i produktionen Spelman på Taket. I Januari 2020 spelade Blagoj som solist med Norrköpings Symfoniorkester. Blagoj's music consists of songs without words influenced by Macedonian folk music, flavored with other popular styles, performed with the elegance and tradition of the classical clarinet sound. The listeners experience beautiful nostalgic and love feelings when listening to this music. In this concert Blagoj will be acompanied by Per Knagg and Emil Sjunnesson.

50 kr

***Inställt***Konsert med sångerskan, kompositören och livelooparen Jenny Nilsson

8 februari 21.30-22.30
Konsul Perssons Villa – Von Essens rum
Musik från Balkan, tango, pop och soul är några av inspirationskällorna för denna uttrycksfulla och genreöverskridande sångerska.

Soloprojektet Jenny Nilsson One Woman Orchestra är udda, finurlig och fascinerande livelooping i ett litet och annorlunda format. Jenny skapar låtar och ljudlandskap med hjälp av loopar, röst och diverse små och stora plinkeplonk-instrument. Lager på lager byggs, utvecklas och byter skepnad, klipps och klistras. Allt sker här och nu. Kanske öppnas ett litet fönster, så att alla som vågar kan titta in i hennes alldeles egna kryp in. (fotograf: Joel Andersson) OBS: Evenemang Inställt! Tyvärr har Jenny Nilsson blivit sjuk, och vi har tvingats ställa in konserten. För återköp av din biljett ber vid dig kontakta biljettkontoret på telefon 0771-45 46 00.

50 kr (Inställt)

Det nya klassamhället - ett samtal mellan Stina Oscarson och Mona Sahlin

9 februari 13.00-14.00
Helsingborgs bibliotek
De senaste åren har präglats av en ökad polarisering mellan människor och grupper. Klimatet har hårdnat i såväl den offentliga debatten som på våra gator och från politiskt håll har utvecklingen nästan uteslutande mötts med hårdare tag. Många frågar sig vad det är som hänt i Sverige och vart den arbetarrörelse som byggde landet tagit vägen.

2019 skrev Stina Oscarson en uppmärksammad samtalsserie för SvD med rubriken den polariserade debatten. En resa som, säger hon själv lärde henne mer om detta nya Sverige än hon kunnat ana, men också väckte nya frågor. I ett unikt samtal under Helsingborgs KulturWKND kommer hon få möjlighet att ställa dessa frågor till ingen mindre än socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin.

Gratis (Fri entré men biljett krävs)

Evenemang i hela Familjen Helsingborg

Under KulturWKND pågår det kulturevenemang över hela nordvästra Skåne (Familjen Helsingborg). Dessa kan du se här >>

bottom of page