PROGRAM

Piano- och gitarrkonsert med Carl Petersson och Anna Pietrzak

Helsingborgsbördige pianisten Carl Petersson har numera hela världen som sitt arbetsfält med konserter i bl a Kina, USA, Hong Kong, Polen och Frankrike. Tillsammans med gitarristen Anna Pietrzak gästar han KulturWKND för en unik konsert med musik av bl a Isaac Albeniz, Roland Dyens och Mario Castelnuovo-Tedesco

15 november 12:00-13:00
Dunkers Kulturhus - Konsertsalen
En unik konsert med världspianisten Carl Petersson

40 kr

Lena Einhorn i samtal om sin senaste bok Geniet från Breslau

Möt författaren, filmaren och regissören Lena Einhorn i ett samtal med Sören Sommelius. Geniet från Breslau är en gripande roman om den dramatiska kärlekshistorien mellan nobelpristagaren Fritz Haber och Clara Immerwahr.

15 november 19:00-20:00
Dunkers Kulturhus - Atriet
Guldbagge- och Augustpristagaren, författaren och regissören Lena Einhorn berättar om sin senaste bok

Fri entré (men du måste boka din plats)

Konsert med kanadensiska Wendy McNeill

Wendy McNeill har en unik musikstil som närmast kan beskrivas som en blandning av kabaré, pop, dragspel och musikaliskt berättande. Hon har turnerat över hela världen, medverkat i indiefilmer, dans- och teaterproduktioner och släppt fem album.

15 november 19:00-21:00
Dunkers Kulturhus - Teatersalen

Olika priser

Musikens magi - en härlig helkväll med massor av skön musik

KulturWKND bjuder på en riktig helkväll i musikens tecken. På scenen framträder musikalgänget Trumslagaren , oudspelaren Ali Sabah, den danske världspercussionisten Kalle Mathiesen, Lise & Gertrud, kända från bl a Allsång på Skansen, med sina personligt präglade covers på kända världshits och som final rockbandet The Seaside Report från Helsingborg. Kvällens värd är Fredrik Öjbro.

15 november 19:00-22:00
Dunkers Kulturhus - Konsertsalen
Tre timmar med härligt varierad och gungande musik i olika genrer!

40 kr

Ingmar Bergmans tid i Helsingborg

1944-1946 var den 26-årige Ingmar Bergman chef för Helsingborgs stadsteater. Hans tid i Helsingborg satte djupa avtryck i honom själv och hade avgörande betydelse för stadens teaterverksamhet. Om Bergmans intensiva tid i Helsingborg samtalar Jan Holmberg, VD för Stiftelsen Ingmar Bergman, Marie Nyreröd, producent på Sveriges Television som gjorde de tre världsberömda dokumentärfilmerna om Bergman och vars dokumentär om hans tredje hustru Gun Grut nyligen hade premiär på SVT. Samtalet leds av Ann-Kristin Wallengren, professor i filmvetenskap vid Lunds Universitet.

16 november 12:00-13:00
Dunkers Kulturhus - Atriet
Även i Helsingborg firar vi världens mest omskrivna hundraåring - Ingmar Bergman

Fri entré (men du måste boka din plats)

Berlin, Paris, Italien och jag

Författaren och översättaren Ulf Peter Hallberg berättar om sina favoritförfattare Walter Benjamin, Bertolt Brecht och Pier Paolo Pasolini, om städers betydelse och om den europeiska kulturhuvudstaden 2019, italienska Matera.

16 november 14:00-14:45
Konsul Perssons Villa
Om böcker och städer

40 kr

Birger Sjöberg - Fridas visor och Kvartetten som sprängdes

Skådespelaren Bo G Andersson och gitarristen Klas Wounsch framför ett urval av Birger Sjöbergs berömda visor. Det var här i Helsingborg som visorna nedtecknades av musikdirektör Hjalmar Johansson. Trots att Sjöbergs melodier närmar sig hundraårsstrecket, är det alltjämt mycket populära i olika musikaliska kretsar. Dessutom bjuds publiken på en inblick i hur det gick till när Sjöberg skrev romanen Kvartetten som sprängdes.

16 november 15:00-15:45
Konsul Perssons Villa
En konsert med visor av Birger Sjöberg

SLUTSÅLD

Malou von Sivers

I sitt mycket uppmärksammade sommarprat 2016 berättade Malou von Sivers om hur hon som barn blev misshandlad av fadern. Den mörka familjehistorien låg till grund för hennes debutroman Mitt hjärtas oro. Hör henne berätta om den fristående fortsättningen Olycksbarnet i ett samtal med Ulf Dahlström.

16 november 15:30-16:30
Helsingborgs Konserthus
Möt en av Sveriges mest kända journalister!

40 kr

Den osannolika mördaren

Journalisten Thomas Pettersson presenterar sin mycket uppmärksammade bok om mordet på statsminister Olof Palme. I maj 2018 avslöjade han sanningen om »Skandiamannen« Stig Engström, vilket ledde till att dagens Palmeutredare har Engström som huvudspår. Det här är en sensationell, spännande och skrämmande berättelse om ett statsministermord som plågat Sverige i drygt 30 år, men som nu kanske närmar sig sin lösning.

16 november 16:00-17:00
Konsul Perssons Villa
Hör journalisten Thomas Pettersson berätta om boken som gav Palmeutredarna det nya huvudspåret!

40 kr

Horace Engdahl väljer fem böcker man absolut bör läsa

Författaren, litteraturvetaren och Akademiledamoten Horace Engdahl tar med publiken på en litterär resa där han berättar om fem böcker som han anser att man absolut måste läsa. Underhållande och bildande utöver det vanliga!

16 november 17:00-17:45
Konsul Perssons Villa
En av Sveriges mest kända kulturpersonligheter gästar KulturWKND

SLUTSÅLD

Eva Beckman och Ella Petersson från SVT:s Kulturfrågan Kontrapunkt

Journalisten Eva Beckman har under snart tjugo år varit verksam på SVT som bl a producent och programledare där hon synts i t ex Kobra och Babel. Ella Petersson har varit musikredaktör på SVT och programledare för det populära Kulturfrågan Kontrapunkt. Deras vägar in i kulturens värld ser väldigt olika ut. Och varför var det just kultur som lockade? Om detta och mycket annat får vi höra i deras samtal med journalisten Malin Krutmeijer

16 november 17:00-17:50
Helsingborgs Konserthus
Deras vägar in i kulturens värld ser väldigt olika ut. Och varför var det just kultur som lockade?

40 kr

Utdelning av Helsingborgs stads Kulturstipendium

Kulturnämndens ordförande Kristian Anderson och vice ordförande Björn Tufvesson Alm delar ut stadens Kulturstipendium till årets stipendiater.

16 november 18:00-19:00
Helsingborgs Konserthus
Var med och hylla årets kulturstipendiater!

Fri entré (men du måste boka din plats)

Manfred Mann - en musiklegendar berättar

Under senare delen av 1960-talet hade den engelska popgruppen Manfred Mann stora hits med låtar som ”Ha! Ha! Said the clown” och Bob Dylans dittills outgivna ”Mighty Quinn”. Gruppen tog sitt namn efter keyboardisten Manfred Mann som sedan bildade bl a Manfred Manns Earth Band. Missa inte detta helt unika tillfälle att höra legendaren själv berätta om hur låtarna kom till och andra underhållande berättelser från en imponerande lång karriär som fortfarande pågår.

16 november 18:15-19:15
Konsul Perssons Villa
Möt en av 1960-talets stora engelska hitmakare

SLUTSÅLD

"Kontrapunkt light" med Eva Beckman och Ella Petersson

Under trivsamma former underhåller radarparet Beckman och Petersson publiken med en lättsam variant på frågeprogrammet Kulturfrågan Kontrapunkt. Ta med en vän och utmana varandra! Vem kan mest om om klassisk musik, konst och litteratur?

16 november 19:00-20:00
Helsingborgs Konserthus
Testa dina kulturkunskaper i "Kontrapunkt light" specialgjort för KulturWKND

40 kr

Olivias Poesiorkester

Olivia Bergdahl är den kritikerhyllade författaren och estradpoeten som redan som tonåring vann SM i Poetry Slam här i Helsingborg! Tillsammans med sin poesiorkester skapar hon en föreställning där ord, musik, rytm och scen vävs samman i ett pulserande virrvarr av både skratt och tårar. Olivias Poesiorkester består av Johannes Bergion, cello, Erika Risinger, fiol, Ida Rosén Hamrå, viola och David Werthén, kontrabas

16 november 19:30-20:15
Konsul Perssons Villa
Så här har du aldrig sett poesi framföras tidigare!

40 kr

"40 år efter Döden"

Vad var det som egentligen hände när den legendariska Tidningsteatern gick i graven? Under 1970-talet turnerade bröderna Segerström i hela Sverige med sina samtidssatiriska och samhällsaktuella föreställningar. De gjorde även Totalradion för Sveriges Radio och tv-serien Totaltelevisionen, samarbetade med Hoola Bandoola Band och turnerade med Tältprojektet. Sedan tog allt slut. Äntligen får vi veta sanningen om vems fel det var.

16 november 20:45-22:45
Konsul Perssons Villa
Nu får vi veta sanningen om vem som egentligen tog död på den legendariska Tidningsteatern!

40 kr

Filosofisk yoga

Kom och ta dig en stund till din kropp och själ. I samspel med kroppens eftertanke ägnar vi även ett fokus till samtalets kraft att reflektera över harmoni och närvaro. I ett unikt yogapass balanserar vi in moment av dialog kring tankar om vad ett liv i balans kan innebära och betyda, men också vad det kräver och utmanar. Ledare är filosofen Martin Severinsson och yogaläraren Wivi-Anne Nyberg.

17 november 09:00-10:00
Dunkers Kulturhus Atriet
Upplev ett möte mellan Yogans och Filosofins världar

FULLBOKAD

Poesi för alla - workshop med poeten Mikael Rudesjö

Hur bär man sig egentligen åt för att skriva en dikt? Helsingborgspoeten Mikael Rudesjö är övertygad om att alla som vill kan lära sig att skriva en dikt som är tillräckligt bra för att läsas upp inför andra. Workshopen avslutas med en Öppen Scen. Det blir också en utlottning av fem exemplar av Mats Söderlunds bok Skriva Poesi från 2017.

17 november 11:00-13:00
Konsul Perssons Villa
Lär dig skriva din första dikt

Fri entré (men du måste boka din plats)

Patrik Lundberg - ett samtal om demokrati

Författaren och Aftonbladet-krönikören Patrik Lundberg har precis släppt sin bok Berättelsen om Sverige med tankeväckande och inspirerande texter om personer som på ett eller annat sätt försöker skapa förändring. Patrik Lundberg menar att vår demokrati består av så mycket mer än valet vart fjärde år. Det är dagarna, veckorna, månaderna och åren däremellan som verkligen spelar roll. Följ med på en resa genom Sverige av i dag, från fotbollsklubbar till flyktingar, från Flashback till skolbibliotek, från feminister till nationalister. Samtalet leds av Josefine Thorén.

17 november 12:00-12:50
Konsul Perssons Villa
Demokrati handlar om så mycket mer än att gå till vallokalen vart fjärde år!

40 kr

Helgen då våldet tog över - att dokumentera en minnesplats

I samband med att fotbollsklubbarna Djurgården och HIF möttes i årets första allsvenska match på Olympia den 30 mars 2014, blev en 43-årig djurgårdssupporter nerslagen och dog av skadorna. Både under matchdagen och kvällen före var det mycket stökigt i Helsingborg med flera fall av misshandel och vandalisering. Dagen efter matchen befann sig staden i chock och på kvällen arrangerade HIF:s supporterklubb Kärnan en manifestation mot våldet där flera tusen människor deltog. Där djurgårdssupportern blivit nedslagen, växte sig en minnesplats allt större av utlagda halsdukar, klubbtröjor och ljus. När minnesplatsen plockades ner var Kulturmagasinets personal med och tog hand om delar av materialet. Men hur skulle det representativa urvalet göras? Hur arbetar andra museer med att samla in minnesplatser? Vilka problem kan man stöta på och varför skall vi över huvud taget göra sådana här insamlingar?

17 november 13:00-13:45
Konsul Perssons Villa
Att dokumentera en kollektiv sorg

40 kr

Kalle Lind - "Snedtänkt Live" med Mikael Wiehe och Michael Segerström

Sedan 2014 har Kalle Lind i sin podd Snedtänkt tillsammans med sina gäster satt ljus på det bortglömda och det perifera från den svenska kultur- och nöjessfären under 1900-talet. Till KulturWKND kommer han nu för en helt unik sittning med musikern Mikael Wiehe och skådespelaren och författaren Michael Segerström. Det blir ett ”Snedtänkt Live” där vi kanske får veta sanningen om kulturvänstern i Malmö på 1970-talet.

17 november 13:00-14:00
Helsingborgs Konserthus
Kalle Lind tar reda på sanningen om Malmös kulturvänster på 1970-talet

40 kr

Sagan om Sverige

Poeten Daniel Boyacioglu har skrivit monologen Sagan om Sverige direkt för skådespelaren Jörgen Düberg vid Helsingborgs stadsteater. Den uppmärksammade föreställningen har sedan premiären i februari tidigare i år gått på turné runt om i Skåne. Nu kommer den till KulturWKND för både er som inte haft möjlighet att se den tidigare, och för er som gärna vill som den ännu en gång.

17 november 14:15-15:05
Konsul Perssons Villa
En högaktuell skildring av ett land som befinner sig i glappet mellan folkhemmets glättade trygghet och rasismens förgörande smärta.

40 kr

Vem får plats på scen?

Med anledning av den nationella debatt som uppstått kring Horace Engdahls medverkan i KulturWKND, anordnas en paneldebatt som dels tar upp frågan om politikens roll i kulturutbudet, dvs principen om ”armslängds avstånd”, och dels om vem som får säga vad om vad i det offentliga samtalet.

17 november 15:45-16:45
Helsingborgs Konserthus - Markelius
Vad händer med vårt samhälle om vi endast ger plats till de personer som delar våra egna uppfattningar och värderingar?

Fri entré (men du måste boka din plats)

Oktober 1943 – när de danska judarna flydde över Öresund

Den sista september 1943 inleddes den dansk-judiska flykten över Öresund. Totalt flydde drygt 7 000 människor österut mot den skånska kusten under loppet av bara några veckor. Hur skildrades mottagandet i den norra så kallade ”Helsingborgssektorn” av den lokala pressen? Vad hände egentligen under de första veckorna? Med hjälp av den lokala fotografen Olle Lindbergs unika bilder från oktober 1943, återger Pelle Johansson från Kulturmagasinet huvuddragen av dessa dramatiska dagar.

17 november 16:00-16:50
Konsul Perssons Villa
Se de unika bilderna från några dramatiska dagar 1943

40 kr

Ett fotbollslags plats i staden

Hur stor plats får egentligen ett fotbollslag ta i en stad? Är det så att svenska storklubbar ser det som ett slags rättighet att alltid spela i Allsvenskan? Det är två av frågeställningarna i detta intressanta samtal som även kommer att lyfta fram sponsring, kommunstöd, inkludering och inte minst publikens grad av lojalitet. Hur ser det ut på läktarna när det går trögt för HIF? Ett samtal inte bara för fotbollsfans!

17 november 16:00-17:00
Dunkers Kulturhus Atriet
Möt Anders Bengtsson, Chefredaktör för tidningen Offside och Marjan Svab, Helsingborgs Dagblad i ett samtal med Mittmedias Elena Lövholm om vilken roll ett fotbollslag i allmänhet och HIF i synnerhet har i sin stad.

Fri entré (men du måste boka din plats)

KulTURA med Yukiko Duke och Jens Liljestrand

I samarbete med 1,6 miljonerklubben arrangeras en KulTURA. Träffa författaren Jens Liljestrand, bitr kulturchef på Expressen, som nyligen utkommit med en stor biografi över Vilhelm Moberg, och Yukiko Duke som i ett samtal med Ellen Skarp kommer att prata om bl a stora läsupplevelser och översättandets vedermödor och glädjestunder. OBS! I biljettpriset ingår resa t o r, 3 smörrebröd, ett glas vin, kaffe och kaka. Samling ForSea Ferries färjeterminal övre plan (f.d. Scandlines) 16.50 för utdelning av färjebiljett. Färjan avgår kl 17.20. Medtag ID-kort för eventuell kontroll vid avstigning i Helsingborg.

17 november 16:50-20:05
ForSea Ferries (f.d Scandlines)
Följ med på en underhållande och lärorik tura tillsammans med Jens Liljestrand och Yukiko Duke!

295 kr

Helena Thorfinn - om ett samhällsengagerat författarskap

Helena Thorfinns debutroman Innan floden tar oss från 2012 blev en fantastisk framgång. Efter många års arbete som journalist på SvD, TV4 och Svt, sadlade hon om för att börja arbeta på Sida och Rädda Barnen. Åren 2005-2008 arbetade hon på Svenska ambassaden i Dhaka och hon har bott i Burma/Myanmar där hon bl a arbetat på Unicef. Att Helena Thorfinns i sitt författarskap skildrar det svenska biståndsarbetet är alltså ingen tillfällighet. Men kan en västerländsk kvinna skriva om t ex Bangladesh? Finns det en risk för att bli anklagad för kulturell appropriering? Hör den Washington-baserade författarinnan reflektera kring utmaningarna med sitt skrivande.

17 november 17:00-17:50
Konsul Perssons Villa
Kan en västerländsk kvinna verkligen skriva om t ex människor i Bangladesh?

40 kr

Vindla String Quartet

Stråkkvartetten Vindla String Quartet har sedan den bildades för tio år sedan blivit känd som en av Sveriges mest spännande kammarmusikgrupper. De gör även musikaliska samarbeten med artister som Tingsek, Moto Boy, Miriam Bryant och Lina Nyberg. Vindla String Quartet både komponerar och arrangerar musik och söker ständigt nya former och sammanhang för stråkkvartetten i vår tid. Nu kommer de till KulturWKND med sin genreöverskridande repertoar. Vindla String Quartet består av Caroline Karpinska, violin, Maria Bergström, violin, Elina Nygren, viola och Gerda Holmquist, cello.

17 november 18:15-19:00
Konsul Perssons Villa
En av Sveriges mest spännande kammarmusikgrupper!

40 kr

Johar Bendjelloul

Programledaren och journalisten Johar Bendjelloul har under två decennier arbetat med tv-program som Babel, Gomorron Sverige och P1 Morgon i Sveriges Radio. Sedan snart ett år arbetar han på Dagens Nyheter där han bl a medverkar i podcasten Studio DN. Tillsammans med sångerskan och komikern Josefin Johansson vann han även årets upplaga av Svt:s underhållningsprogram På spåret. Möt honom i ett samtal med Jenny Petersson om drivkrafter och vetgirighet.

17 november 19:15-20:00
Konsul Perssons Villa
Journalisten och På spåret-vinnaren Johar Bendjelloul om drivkrafter och vetgirighet

40 kr

Erik Fichtelius om sin bok Historiska katter

Boken Historiska katter handlar bl a om katten som kartlade Australien och katten som utrotade en hel fågelart. Här finns storfräsaren på Youtube och den japanska katten som räddade en hel järnvägslinje, kattborgmästare, bibliotekskatter, sjukhuskatter, modekatter och skolkatter. Vi får också höra om den svenska bondkatt som räddade Sverige från galna ko-sjukan. Erik Fichtelius har tidigare arbetat på både Sveriges Radio, UR och Sveriges Television och har belönats med Stora Journalistpriset två gånger, 1984 och 2007.

17 november 20:15-21:00
Konsul Perssons Villa
Hör författaren och journalisten Erik Fichtelius berätta om katten som mänsklighetens välgörare genom tiderna.

40 kr

Evenemang i hela Familjen Helsingborg

Under KulturWKND pågår det kulturevenemang över hela nordvästra Skåne (Familjen Helsingborg). Dessa kan du se här >>

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon

© 2019 Kultur WKND